Zdravý životní styl

V dnešní době velmi často skloňované, nicméně je to tak strašně komplexní záležitost, že je třeba se na to koukat s obrovským nadhledem.

Ono totiž nestačí zobat vitamíny a jíst zeleninu. Nebo jen používat oleje. Nebo zelené potraviny. Nebo pít různé šťávy.

Je třeba se trochu vrátit k tomu, jak to tady všechno fungovalo dřív, co je pro tělo to opravdu potřebné a čerpat z přírody a ne z chemických laboratoří. Koukněte i do sekce Netoxická domácnost, to totiž do zdravého životního stylu patří také.

Velice ráda používám oleje, ale nejsou samospásné. Jsou jen doplňkem, puclíčkem všeho, co chceme dělat a jak to chceme dělat. Stejně jako není samospásné pití celerové šťávy například.

Níže máte opravdu jen hrubé nastřelení toho, co je třeba zařadit do denních rutin a o čem je dobré vědět - víc vás tady asi odkážu na Radka Mlýnka a jeho přednášky

Cirkadiánní rytmus

Je něco, co nám řídí život víc, než jsme ochotní si představit. Cirka - zhruba, dianní - denní. Od slunka do slunka.

Tím, co každé ráno startuje náš den je světlo. Slunce. Působí na naše tělo jako restart, kdy se synchronizujíí všechny pochody v těle. A je také tím, co nám večer říká, že je čas zpomalit, ulehnout a jít spát.

Proto, když mi píšete o radu se spánkem pomocí olejů, bude jedna z prvních rad, kterou vám dám, znít jako zaklínadlo. Světelná a spánková hygiena. 

90 minut před plánovaným ulehnutím eliminovat modré a zelené složky světla - vypnout displeje a nebo alespoň změnit světelný filtr - já používám na PC noční režim a na mobilu apku Twilight. Nesvítit velkým lustrem, ale mít lampičku s ideálně červeným světlem - must have při nočním kojení - nerozhodíte si spánek sobě ani dítěti. 

Ráno se naopak co nejdříve a co nejvíce vystavit světlu venku - kdo má zahradu vyběhněte na zahradu tak, jak vás Pánbu stvořil - pěkně bosky do trávy a na světlo - já v bytě alespoň otevírám okno a stojím v něm co nejmíň oblečená, dýchám čerstvý vzduch.

Vitamíny

Máme 4 naprosto zásadní vitamíny pro fungování těla - A, D, E, K. 

V létě využijme sluníčka a přijímaní vitamínu D z něj zadarmo - existují aplikace, které vám dokáží spočítat, kolik vitaminu D do sebe během pobytu na sluníčku dostanete. U nás se dá ze sluníčka vstřebávat D jen od února do října. V zimě je třeba dopňovat - doplňujte D ráno a ne večer, ať vám to nezasáhne do metabolismu melatoninu a neovlivní to spánek.

Minerály

Nezapomínejte na sůl a nebojte se solit - jak sobě, tak od prvních příkrmů dětem. Sodík i Chlor v soli obsažené jsou potřebné a bez nich to v těle nefunguje tak úplně jak má. Ruku v ruce se sodíkem je třeba myslet na draslík, fosfor, vápník a hořčík.

Nezobejte něco jenom proto, že to zobe influencer. Dobré je si zjistit, co chci doplnit a proč a také to zobat v té nejlepší formě pro tělo, aby se z toho vůbec něco vstřebalo. Jako příklad uvedu hořčík - Magnosolv známe asi všechny z dob těhotenství, ale zrovna ten má tu formu hořčíku tak blbou, že se z něj nevstřebá skoro vůbec nic. Máme daleko lepší formy.